Over

Poppenkast was een manier om verhalen te vertellen, veelal was het grootste deel van de bevolking analfabeet. Boeken waren voor hen onbereikbaar, en de artiesten die vaak wel hadden leren lezen en schrijven, brachten de boodschappen op deze manier over aan het grote publiek.

In de middeleeuwen bestond al een soort ‘poppenkast’ dat doeckenspiel werd genoemd. In heel Europa werd poppenkast op jaarmarkten en kermissen heel populair. Dit was het theater van de straat. En natuurlijk alleen voor volwassenen. In de Nederlandse poppenkast verscheen in de Gouden Eeuw Jan Klaassen (of Jan Claesz) in de Amsterdamse poppenkast samen met zijn vrouw Katrijn (of Catharina).

Er woonde in deze tijd een gelijknamig kleurrijk echtpaar in de Amsterdamse Jordaan die misschien model hebben gestaan voor de nu nog bekende poppen. Ook bestaat er een theorie van Jacob van Lennep dat deze Jan Claesz uit de Moddermansgang zelf met dit poppenspel begonnen is. Dit Jan-Klaassenspel was de voorloper van het hedendaagse cabaret en vaak werden actuele situaties en personages op de hak genomen.

Antwerpen kent sinds de zestiende eeuw zijn “poesjenel” (verbastering van het Italiaanse Pulcinella).

Kinderen zijn een fantastisch publiek, ze zijn enthousiast, fantasierijk en eerlijk, als t niet leuk is lopen ze weg en wij komen vaak na de pauze van een voorstelling terug uit beleefdheid. Maar er is heel veel mogelijk met een handpop. Het doel van de handpop heeft altijd te maken met het uitdagen tot deelname en interactie. Kinderen kunnen op een veilige manier oefenen met nieuwe vaardigheden en je stimuleert op spelenderwijze de ontwikkeling. Een handpop brengt ontspanning en plezier met zich mee en maakt het aanbieden van activiteiten makkelijker.

Wat mensen zeggen

De beste manier om te starten is door te stoppen met praten en aan de slag te gaan.

Walt Disney

Veel meer dan onze talenten, zijn het onze keuzes die bepalen wie we werkelijk zijn.

J. K. Rowling

Treur niet om wat voorbij is, lach omdat het gebeurd is.

Dr. Seuss

Laten we samen wat opbouwen.